Wanneer de ‘r’ in de maand zit, rennen we massaal naar de drogist voor meer hulpmiddelen. Voorraad word tijdens aanbiedingen zoals 1+1 gratis of 3 halen 2 betalen ingeslagen. Is het je wel eens opgevallen dat zodra het buiten wat kouder wordt, de supplementen niet aan te slepen zijn? Half Nederland slikt pilletjes, gewoon voor de zekerheid. Maar hoe verstandig is het eigenlijk? Cranberrytabletjes tegen blaasontsteking, visolie omdat je het nooit eet (of simpelweg niet lust), vitamine C en D, omdat je daarvan nooit genoeg van binnenkrijgt. En, heeft het nut of is het pure placebo? Ik las laatst een oude editie van het tijdschrift LINDA, met het alles verklarende thema 'Heel Holland Slikt'. Het speelt al zeker een aantal jaren mee, maar sinds de uitbraak van ziektes die kleinschalig door kantoren -maar ook groot, de hele wereld- overspringen, weten we ons geen raad.

''Je kunt maar niet voorzichtig genoeg zijn.''
Nee, over het immuunsysteem weet ik weinig te vertellen. Maar dat virussen zich verspreiden, weet ik wel. Je bent als persoon kansloos. En of je nu het voedingsschap bij de drogist of natuurwinkel leegkoopt of niet, vroeg of laat heb jij het ook te pakken. Dit is geen lichaam die faalt, maar gewoon iets wat je soms moet doorstaan. Oke, hygiƫne is mega belangrijk. Maar van een sjaalloze nek wordt je echt niet meteen ziek.

Een paar weken geleden heerste het Norovirus. Beter bekend als een wat hardnekkige buikgriep, afgelopen week werden we platgegooid met berichten over het Conoa-virus. Natuurlijk geen pretje, maar in the end is er alleen maar veel paniek. Jaar in jaar uit dealen we met vervelende virussen. Wonder boven wonder tackelen we de meeste door gewoon wat rust te pakken en zo langzaam weer op te krabbelen.Hoewel we nuchter zijn, slikken we toch eerder een pilletje of nemen een bruistablet, dan dat we de marktkramen afgaan opzoek naar gezond en lekker seizoensfruit.. Dit kan toch anders?