Naast sfeer kunnen kleuren ook helpen bij het ruimtegevoel van je woonkamer. Zo kan je door bepaalde wanden te accentueren de woonkamer groter, langer, intiemer of meer 'open' laten lijken.  Vind je het lastig om balans te brengen in je interieur? Om niet alleen contrast te geven aan het interieur d.m.v. materialen, maar ook met kleur te werken. IndustriĆ«le en natuurlijke stijl kunnen prima samen.

Romantische sferen) Warme kleuren hebben een gele of rode ondertoon en kun je ook wel als typische herfstkleuren zien.  Perfect bij het seizoen! Denk hierbij aan aardse tinten en roestkleuren.  Warme kleuren in huis zijn rood, oranje en geel plus alle tinten die ontstaan door deze kleuren te mengen. Ook geelloranje, oranje, roodoranje, donkerrood, roze en roodpaars zijn dus warme kleuren. Het geeft het interieur een warme sfeer. Tip: Koperen accenten voor een vleugje diepte.

Winterwonderland) Kleuren met een blauwe, killere ondertoon noem je koel. Het geeft diepte en houd het spannend. Koude kleuren zijn paars, blauwpaars, blauw, blauwgroen, groen en geelgroen. Deze komen gevoelsmatig koeler over, vandaar de naam. Deze tinten laten het interieur fris en groot ogen. Ze zijn gevoelsmatig koeler en zorgen voor ontspanning, rust en vrede. Daarmee zijn ze dus prima geschikt voor de slaap- of badkamer.  Tip: Lichte tinten maken balans.

Over het algemeen geldt dat warme tinten, zoals aardetinten, goed met elkaar te combineren zijn. Hetzelfde geldt voor koele tinten, zoals grijs en blauw. Maar de ongeschreven regel is dat je dit niet samen combineert. Wil je dit wel, dan is het een kwestie van de juiste basis- en accentkleuren kiezen. Tegenpolen kunnen elkaar versterken. Zwart of grijstinten combineren namelijk perfect met warme aardetinten. Natuurlijke materialen zoals rotan, bamboe of jute zijn super trendy, maar vaak wordt deze romantische stijl niet gecombineerd met zijn tegenpool.

Toffe combinaties
· Grijstinten met hout geeft een warme landelijk uitstraling
· Grijstinten met wit voor een strak interieur
· Grijstinten in combinatie met staal/RVS geeft een industriĆ«le, stoere look
· Grijstinten samen met pastelkleur voor een warm, gezellig en vrolijke sfeer

Om deze twee mooi samen te laten komen, kun je groen als secundaire kleur inzetten. Groen is namelijk een kleur die rust uitstraalt. Bij groen denk ik zelf altijd meteen aan planten. Maar je kunt natuurlijk ook een muurtje verven of kussenslopen in deze tint aanschaffen. Officieel valt groen onder de koele kleuren, maar het geeft een zeer warme sfeer.