Of je nu een ochtendmens bent of niet, het begin van de dag is bepalend voor de rest ervan. Een perfecte start van de dag? Die ontbijtrepen uit de super zijn misschien erg lekker, maar zitten vol toegevoegde suiker. Goed ontbijten is een must. Daarom zet ik in het artikel van vandaag drie lekkere, makkelijke maar vooral gezonde ontbijtjes op een rijtje. Een beetje variatie is fijn. 

1.  Yoghurt met (wal)noten en banaan
Al jaren favoriet! Vroeger at ik altijd Brinta uit een pak. En als ik dat dan een beetje saai vond, gooide ik er cacaosnippers, fruit of zoiets als rozijnen of noten bij. Nu doe ik dit nog steeds op dezelfde manier, maar dan met magere kwark. Vult even goed en is een stuk gezonder. Is kort in bereidingstijd en is makkelijk naar wens aan te passen. Heb je een lange dag voor de boeg en vrees je dat magere kwark niet genoeg verzadiging gaat geven? Ga dan eens voor Griekse of volle yoghurt in plaats van magere. 

b e n o d i g d h e d e n
225 gr magere kwark
20 gr havervlokken
25 gr walnoten
1/2e banaan

2. Groene smoothie
Geen zin om te kauwen maar wel wat krachtvoer nodig? Een groene smoothie is precies wat je nodig hebt om de dag goed te kunnen starten. Voor je het weet zit jij al aan je dagelijkse hoeveelheid portie groente. Boordevol voedingsstoffen en drinkt makkelijk weg. Ik heb soms wat moeite met eten wegkrijgen, maar zo heb ik toch een goed gevulde buik. Het huis verlaten zonder te eten? Nee hoor, ik moet echt meteen beginnen met een bodempje leggen. Ook al is dit iedere ochtend om zes uur.

b e n o d i g d h e d e n
200 gr bladspinazie
4 perssinaasappels
2 bananen
50 ml water of melk

3. Overnight oats
Dit vergt enige voorbereiding, maar na de eerste hap weet je dat dit zeker voor de herhaling vatbaar is. Overnight oats heeft wat weg van havermoutpap, maar heeft een wat grovere structuur en is lekker knapperig. Met appel en kaneel een heerlijk winterse verwennerij. De amandelmelk is eventueel te vervangen door koemelk. Spice it up a little? Voeg divers (gedroogd) fruit of een handjevol noten toe.

b e n o d i g d h e d e n
65 gr havervlokken
125ml amandelmelk
1 el gebroken lijnzaad
1 appel
1,5 tl kaneelpoeder

Elk lichaam is anders, sommige gaan prima op een lege maag. Toch is het verstandig om in ieder geval iets te eten. Geen tijd? Geen smoes. Neem de tijd om even op te starten. Leg je telefoon nog even weg en neem zo het eerste selfcare moment van de dag.

Hoe ontbijt jij?