Time is money! We hebben allemaal wel eens zo'n dagje waarop je het liefste niks doet en nergens zin in hebt. Ik merk het ook aan mezelf sinds ik vooral veel thuis de tijd spendeer. Het is veel makkelijker om de taken even aan de kant te schuiven en wat anders te gaan doen. Toch zijn de productieve dagen achteraf altijd veel bevredigender en is het fijn om uiteindelijk alles af te hebben. Door goed efficiënt te werken kan je je productiviteit enorm verhogen waardoor je ineens veel lekkerder in je vel zal zitten dan voorheen én daarnaast ook nog eens met minder stress en opgekropte gedachtes/gevoelens aan je to do list begint.  Let’s go, en haal het meeste uit je dag!

S t a   v r o e g   o p
Voordat je het weet is er alweer een dagdeel voorbij. Door vroeg op te staan (al doe je het op een lager-standje) win je heel wat tijd in op de morgen. Wat later je bed uit klinkt misschien verleidelijk, maar het is wel zonde van je dag. Als je vroeger opstaat kun je zoveel meer gedaan krijgen voordat de dag echt begint. Bovendien kunnen veel mensen zich in de ochtendrust beter concentreren. Even het huis uit? Maak het wat leuker door een leuk koffietentje in de buurt op te zoeken en het te combineren met dingen van de to-dolijst. Mails beantwoorden, werken aan opdrachten voor school, artikelen schrijven, enz. Wedden dat het je achteraf een goed gevoel geeft? Daarnaast is het ook nog eens leuk om ergens anders te werken. Zo nu en dan een andere werkomgeving houd je scherp en kan enorm motiverend werken.

S t o p   m e t   u i t s t e l l e n
Heb je een belangrijk telefoontje dat je moet plegen of een bepaalde mail te versturen, doe dit dan gelijk of plan er een bepaald moment voor op de dag. Of het nu een privé afspraak is die je al veel te lang hebt uitgesteld of dat het gaat om werkgerelateerde zaken. Als je zo’n taak gelijk uitvoert ben je ervan af en dat zorgt weer voor minder onrustige gevoelens, dus een rustigere werkflow voor de rest van je dag. Ken je de twee minuten regel al? Die is vergelijkbaar met de twee seconde eet-regel, alle klusjes die je binnen twee minuten kan doen moet je gewoon meteen doen. Dan heb je dat maar weer gedaan! Toen ik hoorde van deze regel ben ik het meteen eigenlijk gaan toepassen, echt al een tip an sich als je het mij vraagt! Hierdoor blijven de kleine rotklusjes niet steeds on hold en zorg je er zelf voor dat je niet langer gaat uitstellen, dan de duur van de taak zelf. Dat kost alleen maar kostbare tijd!

O p g e r u i m d   s t a a t   n e t j e s
Een rommelige werkomgeving kan je productiviteit in de weg zitten. Zorg voor een opgeruimd bureau met alleen spullen om je heen die je dagelijks gebruikt en geef die een vaste plek. Zoeken naar een pen of notitieboekjes zit je concentratie immers alleen maar in de weg. Het opruimen van je bureau is ook een goede tijdsbesteding, op deze manier schep je letterlijk en figuurlijk ruimte in je hoofd. Rommel maakt onrustig en leidt je af. Dus zorg voor een opgeruimd bureau en doe alles weg wat je niet nodig hebt. Gebruik postvakjes om documenten te ordenen, deel je lades overzichtelijk in. Er zijn tegenwoordig heel veel leuke bureauaccessoires en planners die niet alleen handig zijn, maar er ook nog eens leuk uit zien. Is een stuk fijner voor het oog! Twee vliegen in één klap.

N e e m   p a u z e
En dan niet eentje waarin je met je telefoon in de hand of achter je laptop even snel wat naar te eten naar binnen gooit en vooral bezig bent op social media, maar geef je ogen en hoofd de rust. Verlaat desnoods even lekker je werkplek en ga een stukje wandelen. Neem ook even de tijd om even wat gezonds te eten en te drinken. Zo’n echte pauze voelt tijdens een drukke dag misschien als verloren tijd, maar na een kwartiertje tot half uurtje in de ruststand te staan gaat je creativiteit- en productiviteitspeil zeker omhoog. Hierdoor ben je daarna ook meer gefocust met je hoofd bij de taak.

R e a l i s t i s c h e   t o - d o l i j s t
Lijstjes maken is enorm leuk, maar je kunt ook té enthousiast zijn. Een onoverzichtelijke takenlijst, die je onmogelijk afkrijgt, werkt ontmoedigend en komt je productiviteit zeker niet ten goede. Het liefst maak je een to-dolijst de avond van te voren, zodat je de volgende dag meteen aan de slag kunt. Orden je lijst, geef aan waar je prioriteiten liggen die dag en maak een tijdsindicatie. Wees kieskeurig: moet alles vandaag gedaan worden, of kan het misschien ook op een andere dag? Zijn het allemaal grote taken of juist allemaal kleintjes? Wissel de taken wat af en kijk wanneer jij bepaalde dingen het liefste doet. Op een dag kun je zeker veel doen, maar houd het realistisch en plan ook wat me-time in. Neem bijvoorbeeld de tijd om lekker te lunchen, een maskertje aan te brengen, een serie te kijken of een lange wandeling (met de hond) te maken. Een van mijn taken op de dag is bijvoorbeeld de hond uitlaten, het is heerlijk om dit te kunnen doen en er  tegelijkertijd zelf ook plezier uit te kunnen halen door een lekker stukje te gaan wandelen of een bepaalde route uit te stippelen.

Ik ga snel weer verder met m'n Bullet Journal, wat op dit moment echt mijn nieuwe hobby is. Heerlijk om zo creatief bezig te zijn en tegelijkertijd productief bezig te zijn met het behalen van doelen, inzicht krijgen in de maand en logboeken bijhouden. Ik hoop dat je met de vijf bovenstaande tips een stuk lekkerder aan het werk kan gaan en uiteindelijk met minder stress méér uit je dag kan halen. Dit zijn tips die voor mij enorm goed werken en ik zelf dagelijks toepas. Hopelijk werkt het voor jou ook! Of het nu om privésituaties zoals je huishouden gaat, of je nu ondernemer bent of voor een baas werkt: eigenlijk werken bovenstaande tips voor een productieve dag voor elke taak, opdracht of deadline.

Heb jij nog een goede tip om productief aan de slag te kunnen gaan?