We vertellen het onszelf vrijwel allemaal: na deze zomervakantie ga ik ├ęcht meer (boeken) lezen. Vervolgens houden we dat een weekje of twee vol, waarna we het weer uit ons ritme gooien. Zonde, want het lezen van boeken is juist zo fijn. Ik was zelf eigenlijk vergeten hoe ontspannend lezen kan zijn. Toen ik in oktober vorig jaar ergens op een blog een leeslijstje tegenkwam, kreeg ik spontaan zin om te lezen. En sindsdien heb ik tientallen boeken versleten. Je herkent het vast wel, dat je op verloren momenten meestal je telefoon pakt, maar je ook zou kunnen gaan lezen (wat zo veel minder prikkels en meer ontspanning geeft). Tijd om nu zelf mensen te gaan inspireren om meer te gaan lezen! Vandaag geef ik tips om het lezen weer eens een eerlijke kans te geven.

Er is zoveel te lezen, en zo weinig tijd! Veel mensen hebben moeite met het vinden van tijd om te lezen naast werk, school en de opvoeding van kinderen. Er zijn een aantal eenvoudige stappen die je kunt nemen om meer te lezen: vind een onderwerp dat je interesseert, zoek een rustige, afgezonderde plek, reserveer tijd om te lezen, zet je telefoon uit en wees volledig aanwezig in het hier en nu. Lezen heeft onwijs veel pluspunten. Het zorgt voor rust in je hoofd en draagt zowel bij aan een grotere woordenschat als algemene kennis. Lezen is goed voor je. Dus waarom doen we het niet meer? Tegenwoordig zijn we zo druk met andere dingen lees: social media, dat boeken lezen er vaak bij inschiet. Het is nou eenmaal makkelijker een Netflix-serie op te zetten, dan je te verdiepen in een boek. Maar, als je dan eenmaal weer begint met lezen, vraag je je af waarom je er niet eerder weer mee begonnen bent.

B e g i n    k l e i n
Als je net weer begint met boeken lezen, kan het nogal ontmoedigend zijn om meteen een boek van honderden pagina’s weg te willen werken. Door klein te beginnen met makkelijk of snel te lezen boeken, kom je in ieder geval in de flow van het lezen. Kies bijvoorbeeld voor een gedichtenbundel. Een paar zinnen per dag. Zo wordt het steeds makkelijker om dikkere boeken te lezen.

H o u d   b i j   w a t   j e   l e e s t
Lees je graag boeken van een bepaalde schrijver? Of wil je juist meer boeken lezen binnen een bepaald genre? Houd dan eens een leeslijst bij met boeken die je al hebt gelezen en die je nog wilt gaan lezen. Het afstrepen van boeken die je uit hebt, geeft extra motivatie om weer te beginnen aan andere boeken. Ook heb je zo een mooi overzicht van genres en schrijvers die jou interesseren, zodat je vrijwel zeker weet welke boeken wel en niet in jouw boekenkast thuishoren.

N e e m   j e    b o e k   m e e
Omdat het lastig kan zijn jezelf elke avond aan te moeten zetten tot het lezen van een boek, kun je deze beter meenemen wanneer je een stukje moet reizen. Pak je bijvoorbeeld de trein of metro naar je school of werk? Dan is dat een perfect moment om een aantal pagina’s te lezen. Weet je van te voren dat je die dag ergens moet je wachten of even niks te doen hebt, neem 'm dan gewoon mee. Vaak doe ik dit naar school, omdat ik een uur voor de eerste les al op school ben. Zo kan ik heerlijk in alle rust ontbijten en lezen. Als het maar niet een al te dik exemplaar is! Dat is soms wat onhandig om mee te nemen. Die dikke pillen laat ik thuis, maar een boek van ongeveer 200/300 bladzijdes past vaak prima in mijn tas.

M a a k   e r   r o u t i n e   v a n
Als het kan, probeer lezen dan onderdeel van je dagelijkse routine te maken. Kies een moment op de dag dat het jou goed uitkomt om een aantal pagina’s te lezen, en ga ervoor zitten. Dit kan zijn voordat je gaat slapen, maar ook wanneer je thuiskomt van werk, na het eten of voordat je dag begint.

A b b o n e m e n t
Wil je wel lezen maar vind je het allemaal een beetje duur en ben je bang dat je daarnaast niet genoeg motivatie hebt om alles daadwerkelijk uit te lezen? Wordt lid van een bibliotheek. Vergelijk het met een sportschool, als je daar lid van bent voel je je ook min of meer verplicht om geregeld even te gaan. Datzelfde geldt voor de bibliotheek. Een wereld vol boeken ligt op je te wachten. Een boek huur je voor een aantal weken, wat gelijk een mooie deadline geeft. Ik had iedere keer als doel om vijf boeken in drie weken uit te lezen. Al heb ik soms wel een of twee boeken wat moeten verlengen, ieder meegenomen boek is uitgelezen! Er zitten wel wat kosten aan verbonden (verschillend per locatie) maar die verdien je makkelijk terug. Vind je een abonnement afsluiten te duur? Bij de kringloop vind je zo nu en dan ook prachtige koopjes, boeken die er ongelezen uitzien -ieuwl, die met snot of koffievlekken gaan nooit mee naar huis- en ook nog eens op mijn to read lijstje stonden, gaan hup mee naar huis!

Hoeveel lees jij, en zou je meer willen lezen?