Besparen en de planeet redden gaan hand in hand. Kleine aanpassingen zorgen voor een groot verschil. De vraag is misschien hoeveel zoiets helpt. Ik geloof dat het veel nuttiger is als iedereen elkaar tegemoet komt en kleine stappen zet, dan wanneer één iemand heel rigoureus is. Dat houd je tenminste op lange termijn vol.

Om je afval te verminderen is het slim om over te stappen op herbruikbare producten. Want alles wat gemaakt wordt kost grondstoffen en energie. Ook als het gerecycled wordt kost het meer energie dan jouw product (schoonmaken en) te hergebruiken. Ik merk bij mezelf dat ik van veel producten niet eens wíst dat er herbruikbare alternatieven waren! Ik gebruikte altijd boterhamzakjes voor mijn brood. Ik had wel een broodtrommel maar die is zo groot en dat paste niet altijd in mijn tas. Maar er zijn herbruikbare zakjes! En wist je dat er uitveegbare notitieboekjes zijn? En kende je de menstruatiecup al?

Je hoort wel eens dat een keer je lunchbakje afwassen slechter voor het milieu is dat elke keer wegwerp boterhamzakjes gebruiken. Wanneer je voor het afwassen geen liters water gebruikt is dit niet waar en klinkt het bij mij alsof je voor jezelf goedpraat dat je toch “goed bezig bent” terwijl je weet dat dat niet zo is. Sowieso raakt plastic een keer op omdat het van aardolie wordt gemaakt. Het is gewoon zonde om iets wat aardolie kost maar één keer te gebruiken. Afval scheiden en herbruikbare producten gebruiken is een keuze en beter voor het milieu. Niemand dwingt je om dit te doen en je moet zeker doen waar jij je goed bij voelt. Ben je soms overweldigd door alle bespaar-challenges, maar sta je wel te poppelen om ergens mee te beginnen? Hieronder drie tips om een beginnetje mee te maken.

1. Stroomverbruik tegengaan
Stopcontacten en stekkers, ze lijken aan elkaar verslaafd. Of beter gezegd, wij als stroomverbruikers maken ze onafscheidelijk van elkaar. Want zelfs als ze elkaar op dat moment niet nodig hebben, zitten ze in elkaar verstrengeld. En waarom? Uit gemakzucht, omdat we niet beter weten of omdat we denken dat we het gewoon goed doen. Maar stiekem blijft er toch een lampje branden onder de televisie, wordt de oplader van je telefoon warm en hoor je een heel hoge zachte pieptoon uit het stopcontact komen van die ene adapter. Veel apparaten gebruiken ook energie terwijl ze op stand-by of 'uit' staan, maar de stekker nog in het stopcontact zit. Dit heet sluipverbruik. Sommige apparaten doen het niet zonder stand-by stand (de cv-ketel en de elektronische deurbel), maar veel sluipverbruik is makkelijk te voorkomen. Soms is het lastig om een apparaat helemaal uit te zetten, of de stekker uit het stopcontact te halen. Je kunt dan tussen het apparaat en het stopcontact een bespaarstekker zetten, die de stand-by stand volledig uitschakelt. Ze zijn te koop onder merknamen als Stand-by killer, Energy Keeper of Powersaver.

2. Plasticvrij(ere) badkamer
Wist je dat een persoon in zijn hele leven gemiddeld meer dan 900 plastic flessen shampoo en zeep gebruiken? Ik schrok daar best wel van. Al dat plastic afval is ook helemaal niet nodig. Er zijn namelijk zat verpakkingsvrije shampoobars en blokken zeep die super fijn zijn. Naast het plasticvrije zijn er nog meer voordelen: ze zijn makkelijk mee te nemen op reis en vaak bevatten ze enkel natuurlijke ingrediënten die niet schadelijk zijn voor jezelf of het milieu.

3. To Good To Go app
In steden als Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam (ook wat andere plaatsen ondertussen) is To Good To Go actief. We gooien per jaar heel wat eten weg met z’n allen. Oprichters van de app ‘Too Good to Go’ besloten hier iets tegen te doen. We gooien per jaar heel wat eten weg met z’n allen. Maar liefst 40% van het wereldwijde voedselaanbod gaat verloren tussen productie en bord. In de app bieden hotels, restaurants en supermarkten eten aan dat niet is verkocht. Zij bieden een gratis app waarmee je voor ongeveer een derde van het oorspronkelijke bedrag bij verschillende aanbieders waaronder bakkers, supermarkten en restaurants een Magic Box kunt kopen. In deze box vind je voedsel dat de ondernemer die dag niet heeft kunnen verkopen, maar nog wel vers is. Veel mensen kopen op deze manier brood in. Zo heb je voor luttele euro’s een grote zak vol heerlijk brood (en vaak ook iets zoets) waar je dankzij je vriesvak een week van kan eten. En er is weer iets minder voedsel verspild. Top toch?

Duurzamer leven hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, door een paar dingen toe te passen bespaar je al snel heel veel. Nederlanders besparen graag geld, maar besparen kan met veel meer dan alleen geld. En eerlijk, geeft dat geen fijn gevoel?

Maak jij bewuste bespaar keuzes?