Groots sinds 1977 en staat vooral bekend om zijn ossenhaasbiefstukken. Maar is ook een prima plekje om lekker te gaan lunchen! Je kan er terecht voor een kopje koffie of thee met gebak, een uitgebreide lunch, een borrel met een hapje erbij of een uitgebreid diner. Loetje is al veertig jaar een begrip in Amsterdam. Kroegbaas Loetje Klinkhamer ging ossenhaasbiefstukken bakken (juist, in margarine) om de hongerige biljarters in zijn café te voeden. Het sloeg zo aan dat de biljarttafels langzaamaan plek maakten voor eettafels. Biefstukkenkoning Loetje was geboren.

De tent ziet er anno 2019 hip, sfeervol en Instagramwaardig uit. Waarschijnlijk kende je Loetje al wel, sinds dat ik in Utrecht studeer ben ik er al meerdere keren wezen lunchen en dineren. Als je het mij vraagt een top tent, vandaar dat ik het tijd vond om er een stukje over te tikken. Pas op, gevaar om hongerig te worden.

De menukaarten
Bij Loetje hebben ze een speciale lunchkaart met allerlei lekkere (de een wat gezondere keuze dan de ander) keuzes. Je kunt alle gerechten die op de dinerkaart staan de gehele dag eten, dus mocht je niet zo onder de indruk zijn van de lunchkaart, bekijk dan zeker ook even de andere kaarten. Misschien staat hier wel iets naar wens tussen. Ik ben zelf echt gek op hun kipsaté, een heerlijk gegrilde spies overgoten met saté, wat opgekrulde kroepoek en een verse salade. Die moet je echt eens bestellen als je geen zin hebt in biefstuk. 

De vorige lunchdate koos ik voor de ‘2 Krokketjes van Loetje’, voor €7,70 krijg je twee krokketen, sneetjes landbrood en salade. Prima te betalen van een mager studentenloon. En van dit eten naar binnen werken weet ik twee dingen zeker: ik word er dik en gelukkig van. De salade had een lekker dressing, de krokketjes waren heerlijk warm en het landbrood was lekker dik. Precies wat ik nodig had na een ochtendje toetsen maken. Maar zonder biefstuk te hebben geprobeerd, ben je eigenlijk geen goede klant. Ik had nu meivakantie en had lekkere trek. Er paste meer in! Normaal ben ik er helemaal niet zo van 'echte' vleesgerechten zoals biefstuk, maar die van Loetje zien en proeven erg lekker. Smeuig, maar niet té. Goed mals en veel smaak. De xxl versie zou ik zeker nooit opkunnen, en al helemaal niet voor lunch. 

 ___________________

Je moet wel rekening houden dat je misschien moet wachten tot je een tafeltje toegewezen krijgt want reserveren kan pas vanaf 6 personen. Maar is het erg om te wachten? Nee, absoluut niet. De sfeer in Loetje is gezellig en met het nummer wat je toegewezen krijgt bij binnenkomst kan je al drankjes bestellen aan de bar. Voordat je het weet gaat de blieper af en kun je aan tafel schuiven.