Ik als shopverslaafde ga een heftige uitdaging aan. Misschien denk jij nu wel 'ah makkie' maar voor een rasechte koopjesjager en kledingenthousiast zou het met moeite misschien een maand volhouden om vervolgens dubbel in te slaan. Dit kost niet alleen geld maar is ook nog eens super onnodig. Ik heb genoeg kleding in mijn kast om iedere dag van het jaar een andere onder en bovenkant aan te hebben, laat staan dat ik daarin diverse combinaties zou maken. Afgelopen week las ik dit artikel, die mij overhield om vanaf volgende maand een kwart jaar niks te kopen.

Vorig jaar is CollAction het initiatief Slow Fashion Season gestart waarbij zij mensen hebben aangespoord om drie maanden lang geen nieuwe kleding te kopen. Samen met 2.625 mensen over de hele wereld hebben zij dit drie maanden volgehouden en dit jaar zijn zij terug! De kledingindustrie is één van de meest vervuilende industrieën die er is. Deze industrie is verantwoordelijk voor enorme hoeveelheden waterconsumptie (32 miljoen Olympische zwembaden per jaar) en CO2 uitstoot (8% van de wereldwijde CO2 uitstoot). Als 10.000 mensen meedoen aan deze actie wordt er 300 miljoen liter water bespaard en 1miljoen kilo CO2 uitstoot. Voor mij dus de aankomende maanden een hele uitdaging om creatief te doen met de 80% van de kleding die ik normaal nooit draag, en bewuster met wat ik al heb om te gaan. Doe ook mee en koop drie maanden lang geen nieuwe kleding. Binnen de challenge mag je tweedehands winkelen, maar ik heb besloten om dit niet te doen. Ik kan shoppen uit mijn eigen kledingkast, en ben anders bang dat ik de kringloopverslaving ontwikkel, en alles behalve bewust word/ben van hoeveel ik al heb. Eigenlijk best spannend hoe dit allemaal gaat bevallen!

Waarom ik de challenge aanga
Afgelopen weken was er overal sale, en dan zwicht ik snel. In de eerste week van juni heb ik  twee vuilniszakken vol gevuld met kleding die ik niet meer leuk genoeg vond (of zoals Marie Kondo zal zeggen, sparkte) dit zorgde voor een tijdelijk opgeruimd gevoel in mijn hoofd, maar al snel kwam ik erachter dat er een paar stukken in mijn ideale kledingkast mistte. Ik heb enorme toffe items aan mijn collectie kunnen toevoegen, maar het moet nu even klaar zijn. Door de gedane toevoegingen op mijn huidige garderobe ben ik nu van mening dat ik klaar ben om mijn ernstige verslaving te onderdrukken.

Het lijkt wel alsof ik altijd iets moet hebben om mijn geld aan uit te geven, hopelijk val ik niet in een ander patroon. Eerst gaf ik bakken met geld uit aan make-up en verzorgingsproducten, maar het is gelukkig al zeker een jaar geleden dat ik allerlei make-upjes voor de leuk kocht. Sindsdien focus ik me helemaal op leuke lookjes, sales en outfitinspiraties. De uitdaging is dus groot. Maar ik heb enorme toffe items aan mijn collectie kunnen toevoegen, dus het moet nu even klaar zijn. Misschien heb ik wel het geluk dat ik kan smokkelen met het ontvangen van kleding, misschien ook niet. Hopelijk bespaar ik na die drie maanden een flink bedrag, en kan dit allemaal lekker op de spaarrekening of uitgegeven worden aan belangrijke of leuke dingen. Hoe mij dit allemaal gaat bevallen is nog maar de vraag, een tussentijdse update komt tzt zeker op de blog voorbij.