The Body Shop lanceerde afgelopen week wereldwijd het allereerste fair trade plastic recycle programma in samenwerking met Plastics for Change. Hiermee wil het beautymerk bewustzijn creëren rondom de waarde van plastic en de noodzaak van het recyclen onderstrepen. Onze aarde komt om in het plastic. Elk jaar komt er meer dan acht miljoen ton in de oceanen terecht. 91% van het plastic wordt wereldwijd niet gerecycled. 

De meesten van ons kennen de beelden van de plasticsoep in onze oceanen wel. Maar er kleeft ook een sterk onderbelicht, menselijk aspect aan de plasticcrisis. Meer dan drie miljard mensen leven zonder formeel afvalbeheer - dat is bijna de helft van de wereldbevolking. In deze delen van de wereld eindigt het huisvuil gewoon op straat of op grote vuilnisbelten, hierdoor is er een officieus beroep ontstaan: de afvalverzamelaar. De armste mensen van deze samenlevingen proberen de kost te verdienen door plastic afval te verzamelen. Alleen al in India wonen zo'n 1,5 miljoen afvalverzamelaars die dagelijks in totaal ruim 6.000 ton plastic verzamelen. Deze enorme hoeveelheden plastic zouden anders terechtkomen in onze rivieren en oceanen. Veel van deze afvalverzamelaars zijn vrouw. Zij leven vaak onder de armoedegrens, werken onder erbarmelijke omstandigheden, krijgen te weinig betaald en zijn door de samenleving verstoten. Maar als zij dit werk niet deden dan zou er nog veel meer plastic in onze rivieren en oceanen terechtkomen.
Lancering eerste Community Trade gerecycled plastic, focus op vrouwen
In samenwerking met Plastics For Change lanceert The Body Shop daarom haar eerste Community Trade-gerecycled plastic. Een fair trade recyclingsysteem waarbij de positie van de afvalverzamelaars wordt versterkt. Door de lancering van dit programma krijgen de afvalverzamelaars een eerlijke beloning voor hun werk, een stabiel inkomen en toegang tot betere arbeidsomstandigheden. Ook worden ze geholpen bij onderwijs en zorg, het verkrijgen van leningen en het herwinnen van het respect en de erkenning die ze verdienen. In de loop van drie jaar wordt de ingekochte hoeveelheid Community Trade- gerecycled plastic opgeschaald tot 900 ton, hiermee wordt de maatschappelijke positie van tot wel 2.500 afvalverzamelaars in Bangalore versterkt. Op den duur wil The Body Shop Community Trade-gerecycled plastic gaan gebruiken in al hun producten. Het bedrijf moet echter geschaald beginnen, omdat het samenwerkt met een startup en kleine groepen vuilnisrapers. Gaandeweg wordt de productie op een verantwoorde en duurzame manier opgeschroefd.

Lee Mann, Global Community Trade Manager bij The Body Shop: "Wij willen de positie van mensen, en dan vooral die van vrouwen, versterken en tegelijkertijd onze aarde beschermen. Daar staan wij voor als bedrijf. Dankzij onze samenwerking met Plastics For Change steunen we afvalverzamelaars en laten we zien dat plastic een hernieuwbare hulpbron kan zijn als er verantwoord mee wordt omgesprongen."Andrew Almack, CEO van Plastics For Change: "Plastic recycling is een belangrijke inkomstenbron voor één procent van 's werelds armste mensen in stedelijke gebieden. Dankzij onze impactvolle samenwerking met The Body Shop kunnen we deze mensen helpen de financiële en maatschappelijke erkenning te vinden die ze verdienen. Dit is het allereerste gecontroleerde community trade-programma voor het inzamelen van recyclebaar plastic."

Nieuw recyclingprogramma in The Body Shop-winkels van start
The Body Shop gaat haar verpakkingen ook op een andere manier verduurzamen. In samenwerking met onder meer TerraCycle, een innovatief internationaal recyclingbedrijf, gaat The Body Shop het klanten gemakkelijker maken om lege verpakkingen te recyclen. Het nieuwe recyclingprogramma gaat dit jaar van start in de Benelux, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Canada, Frankrijk en Duitsland. In deze landen kunnen klanten hun lege flessen, potten, potjes en tubes in de winkel inleveren. Daarna maken de recyclepartijen er nieuwe verpakkingen van, waar mogelijk op de lokale markt. En als dat niet mogelijk is, gebruiken de partijen het plastic voor nieuwe consumentengoederen zoals bankjes en gieters.

In alle winkels in deze landen komt een inzamelton te staan waar klanten vijf lege verpakkingen van The Body Shop®- producten kunnen inleveren. Als dank daarvoor ontvangen je een beloning. The Body Shop wil dit initiatief snel uitbreiden naar alle landen, zodat er in elke winkel een inzamelpunt komt. Uiteindelijk wil het bedrijf de kringloop sluitend maken, zodat al het plastic terugkomt in de vorm van verpakkingen of winkelmeubilair.