Ik struin de laatste tijd uren door pinterestwalls en allerlei woonblogs om allerlei inspiratie op te doen. Verhuizen is één, maar styling is een heel ander ding. En ik vind het super leuk hoor, daar niet van. Hier en daar deed ik inspiratie op. Toch liep ik al snel tegen wat dingen aan. Zo ben ik gek op bepaalde kleuren en laat ik dat graag terug komen in mijn interieur. Daarnaast, welke materialen gaan goed met elkaar en wat is een echte misser. Het is wat mixen en matchen gevraagd, maar inmiddels ben ik er helemaal uit. Smaak is altijd verschillend, maar goede tips geven kan altijd. Toch? Het leek me wel leuk om eens te schrijven over wat lekker met elkaar gaat, of juist helemaal niet. Ik ben natuurlijk geen kenner op het gebied, dus zie dit zeker niet als de woon-geboden. Ik verbied je niks! Vooral doen waar jij blij van wordt. Er zijn altijd trends en vuistregels in het leven, zo ook op het gebied van interieur. Mag ik jou mee op inspiratietocht nemen?


Begin bij het begin
Dit klinkt heel logisch, maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Zo kan je bijvoorbeeld met de statements in het interieur beginnen, of juist met de basisitems. Welke kant je ook op gaat, begin in een logische volgorde met het aanschaffen van de meubels. Je kunt natuurlijk ook een deel van je huidige meubels en home decoratie mengen met nieuwe items. Kies een aantal belangrijke meubelen uit, en begin daarna met het er omheen bouwen van de rest. Zo vind ik roze banken helemaal het einde, maar zou ik nooit de bank als laatste aanschaffen. Begin eerst met de bank, koop daarna leuke bijpassende (of juist een tikkeltje afstotende) kussens. En schaf vervolgens de accessoires aan. Een leuk poefje of een mooie bijzettafel. Toffe kaarsenhouders erbij en wat prachtige boeken op een stapeltje er naast. Door eerst te kijken naar wat je leuk bij elkaar vindt staan, kom je al snel uit op een kleurenpalet. Ga hier een beetje op voortborduren. Dit kun je dan als houvast gebruiken!

Laat kleuren terugkomen
Zelf doe ik dit in mijn kleding, maar dus ook in het interieur. Laat kleuren terugkomen. Niet perse exact die kleur, maar ook kleuren die in dat rijtje passen. Misschien klinkt dat raar, maar dit geeft een heel mooi effect aan het interieur. En laat daarnaast ook zien dat je er echt over nagedacht hebt. Bijvoorbeeld babyblue, met cloudblue en navy blue. Zelf heb ik al jaren een zwak voor pasteltinten, en heb daarom ook leuke posters besteld waarin deze leuke kleuren voorkomen. Nadat ik die besteld had -en na het zien ervan -> dit omdat kleuren in het echt en online kunnen verschillen- kocht ik leuke bijpassende kussens, die komen uiteindelijk afwisselend op het bed en in de stoel te liggen/staan. Ik durf wel met kleuren te spelen, maar doe dit veel liever met accessoires dan grote meubelstukken. Dit omdat ik snel een kleur zat ben, decoratie kun je dan even wegzetten en makkelijk afwisselen met iets anders. Om een hele nieuwe muur te gaan verven of behangen moet je toch een stuk meer moeite doen. Kies daarom bewust voor de kleuren.

Warme en koele tinten
Het gebruik van bepaalde kleuren heeft effect op de manier waarop je de temperatuur ervaart. Koele kleuren zijn de kleuren met een blauw-zilvere basis, zoals groen, blauw en paars. Warme kleuren hebben een basis van geel-goud en laten een ruimte warmer aanvoelen. Denk aan de kleuren van hout, karamel en kaneel, zoals schakeringen van rood, geel en oranje.  Dit wil overigens niet zeggen dat koele kleuren standaard voor een kil of afstandelijk interieur zorgen. Je moet altijd rekening te houden met het soort licht dat naar binnen valt. Deze regel is als volgt: Koele kleuren pas je toe in ruimtes met warm licht. Warme kleuren komen daarentegen beter tot hun recht in ruimtes met koel licht. Balans is de key, als je een mooie mix wilt maken van warme en koele tinten. 

Stimuleer met kleur
Dit klinkt misschien wat zweverig en gelooft misschien niet iedereen, maar kleuren hebben een grote invloed op de mens en natuurlijk het interieur. Zelf heb ik dit altijd al heel interessant gevonden. Elke kleur heeft een betekenis en geeft een boodschap af. Daarnaast kan het je stimuleren, of juist tegenhouden. Het is dus zaak om een goede balans te creëren. Om dit voor elkaar te krijgen hoef je niet gelijk je hele interieur te veranderen. Soms kun je met een paar accessoires en een likje verf in een bepaalde kleur al heel veel doen. Ik heb een rijtje gemaakt van wat positieve en negatieve kenmerken van een aantal veel voorkomende kleuren met daarbij in welke ruimtes in huis ze (on)geschikt zijn. Ga hier niet 100% op, maar zie het als een richtlijn. 

ROOD
Kenmerken: zorgt voor motivatie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid, geeft energie en staat voor passie. Vermijden bij: gevoeligheid voor stress, extreme ergernissen, frustraties, een te grote materialistische behoefte. Interieur: werkkamer, niet in de slaapkamer!

BLAUW
Kenmerken: verbetert de communicatie, geeft rust en steun, helpt om met de stroom mee te kunnen gaan. Vermijden bij: depressieve gevoelens, als je te langdradig van stof bent, het gevoel opgesloten te zijn. Interieur: badkamer, slaapkamer.

GROEN
Kenmerken: geeft vertrouwen in relaties, verduidelijkt eigen beslissingen, moedigt aan tot actie, geeft balans en harmonie in gevoelens/emoties. Vermijden bij: dreigende burn-out, gevoelens van onderwaardering, teleurstellingen door familie en vrienden, te hoog verwachtingspatroon van familie en/of vrienden. Interieur: slaapkamer, woonkamer, badkamer.

GEEL
Kenmerken: focus en concentratie, zelfvertrouwen, gezond zelfbeeld en gezonde eigenwaarde, optimisme, positiviteit. Vermijden bij: sarcastische gedachten en opmerkingen, cynisme, te kritische gedachten, overdosering aan kennis, zelfoverschatting. Interieur: kinderkamer, studeerkamer, woonkamer.

ROZE
Kenmerken: zorgzaam zijn/ worden, uit gevoel handelen i.p.v. ratio, romantiek, helpt je om zorgen even los te laten. Vermijden bij: een te groot verantwoordelijkheidsgevoel, te grote kwetsbaarheid, emotionele overbelasting, teveel zelfkritiek, een te positieve, onrealistische kijk op de wereld. Interieur: slaapkamer, roze accenten in tienerkamer bij defensief en puberaal gedrag.

WIT
Kenmerken: geeft een gevoel van vrijheid, geeft inspiratie, onafhankelijkheid, onschuld, eenvoud, onopvallend en toch benaderbaar. Vermijden bij: de behoefte om een team player te zijn, overgevoeligheid, vermoeidheid zonder fysieke of mentale inspanning, tekort aan daadkracht, moeite om woorden om te zetten in daden. Interieur: wit geeft een gevoel van ruimte, maakt andere kleuren levendiger en kan in alle ruimtes in huis worden toegepast in combinatie met andere kleuren.

ZWART/GRIJSTINTEN
Kenmerken: beschermt, straalt kracht uit, maakt onopvallend, onbenaderbaar en mysterieus. Vermijden: als je gezien wilt worden, als er behoefte is aan flexibiliteit en ruimdenkendheid, om zelfverzekerder te worden, om je natuurlijke kracht te tonen, als je behoefte hebt aan persoonlijke waardering, steun en/of support. Interieur: Kantoorruimte, zwarte accenten in huiskamer als je meer overwicht in het gezin wilt.

Check de trends
En dan bedoel ik niet dat je ze op de voet moet volgen, maar dat je hoogte moet nemen van hoelang de trend aanhoud en of het écht wel iets is wat bij jou past. Het zou enorme zonde zijn als je helemaal je (woon of slaap)kamer hebt omgetoverd in een trendy walhalla, maar het binnen no time helemaal geen trend meer is. En dan gaat het in interieurwereld, net zoals in de mode niet alleen om de trends, maar ook om de vrolijkheidsgehalte. Maakt het je blij, en vindt je het mooi? Dan is er helemaal niks aan de hand en kun je er nog maanden/jaren van genieten. Maar mocht dit niet het geval zijn, is dat natuurlijk erg jammer en moet je proberen om deze fout in de toekomst te omzeilen.

Mix natuurlijke materialen samen
Met natuurlijke materialen in het interieur krijg je een mooi en rustige sfeer. Daarnaast zijn natuurlijke materialen vaak ook beter voor het milieu en zijn ze vaak ecologisch en duurzaam. Kies voor materialen als hout (FSC gekeurd), bamboe, touw of jute. steigerhout is al jaren een trend, wat ook een natuurlijk en hergebruikt houtsoort is. Verder kun je kiezen voor natuurlijke stoffen, zoals wol of katoen. Natuurlijke materialen zijn tijdloos en daarom erg populair. Tegenwoordig zien we veel woonaccessoires die gemaakt zijn van hennep, grassen, riet, rotan en bamboe. De materialen zijn -anders dan je misschien verwacht- stevig en gaan lang mee. Deze natuurlijke materialen geven een exotisch tintje aan uw interieur. Mooi in combinatie met een basic interieur met een witte basis. Oude ambachten zoals weven en vlechten zijn erg populair. Natuurlijke materialen geven een mooi detail aan het interieur.

Materialen met een beton- koper- of metalliclook
De laatste tijd zie je vooral veel accessoires met een bepaalde look, die je mooi kunt combineren met elkaar. Zo zie je vooral veel beton en koper, maar is metallic ook weer helemaal in. Metalen stralen luxe uit en zorgen voor de nodige glans in het interieur. Materialen zoals brass, koper en messing zijn helemaal hip and happening op dit moment. Zo kun je kiezen voor goud, rosé, zilver of een kopertint. Koper oogt warm, hip en luxe en past goed bij pasteltinten, terwijl messing een stoere metaalsoort is die mooi combineert met natuurlijke materialen in een vintage of Scandinavisch interieur. Brass zien we sinds kort veel en deze metaalsoort combineert mooi met diepblauw. Goudtinten passen perfect in een Stijlvol en Klassiek interieur. Beton is helemaal terug van weggeweest, en hoe. Het stoere materiaal kan op veel manieren terugkomen in het interieur: denk aan keukenbladen, vloeren en lampen. Daarnaast kun je ook gaan voor een vloer met een betonlook of een behang met deze uitstraling. Net echt! Door beton te combineren met zachte materialen zoals dekens, plaids of een wollen vacht, maak je het interieur warm en huiselijk.

Welke kleuren en materialen bevinden zich in jouw interieur?