Waarom het fijn is om af en toe spullen weg te doen + tips

zondag 3 juni 2018

Tja, dan ga je voor het eerst verhuizen en kom je er eigenlijk nu pas achter hoeveel troep een mens kan hebben. Zucht. Dat het moeilijk is om je huis uit te mesten, komt bij mij pas naar boven als het net te laat is. Je wordt wel op de proef gesteld hoor! Tijdens het opruimen en inpakken van dozen is de verleiding erg groot om dingen toch maar te bewaren, overal kleven namelijk herinneringen aan. Dat leuke speelgoedje die je ergens gratis kreeg op een leuke vakantie, armbandjes die je met je oude hartsvriendin maakte, knutselwerkjes van de lagere school. Toch kan het een vrij gevoel geven als je niet alles bewaart, sjongejonge wat heb ik al een hoop weggegooid! En daar ben ik best trots op. Ik kan er met bepaalde dingen makkelijk in zijn, hoor. Hop weg, op mijn negende besloot ik al dat het het moment was om mijn poppen weg te gooien. Ik bedoel maar, waarom zou je dat willen bewaren voor later? De kans is toch klein dat mijn kind later verliefd wordt op het allang half verteerde popje, in plaats van haar (of zijn) eigen gloednieuwe baby born. Toch? Al is mijn kamer straks twee keer zo groot als dat 'tie nu is, alles wat ik niet gebruik, geen (super goede) herinnering aan heb, of toch nog meer van pas kan komen moet echt weggegooid worden. Waarom zou ik dat dan weer meenemen? Ik ben nu ongeveer op de helft met het uitzoeken van wat ik heb, en als straks alles gedaan is kan ik met een fris, opgeruimd en nieuw gevoel het mijn thuisje maken. Ik weet dan weer precies wat ik heb en waar het ligt.. ook niet geheel onbelangrijk! Ik ben de laatste tijd wat dingen kwijtgeraakt en beetje bij beetje vind ik tijdens het inpakken terug.

Nieuwe spullen kopen maakt me altijd intens gelukkig, vaak beloon ik mezelf op een manier die eigenlijk niet super slim is. Zodra ik heel veel spullen heb weggedaan mag ik weer wat nieuwe dingen kopen. Hierdoor is het verschil in opgeruimde kasten vaak weer wat minder groot. Niet dat dat verkeerd is, maar het is soms toch wel jammer. Het werkt wel, nieuwe spullen geven vaak een boost aan je kast en gevoel. Als je allerlei dingen van jaren terug bewaard krijgt het meer of juist minder waarde. Alles wat minder waarde krijgt en je uiteindelijk zelfs en beetje gaat irriteren kan dan weg. Laatst zocht ik al mijn schoenen uit, en mocht ik uiteindelijk ook weer een nieuw paar aanschaffen omdat ik ineens heel veel plek op mijn rek overhad, en al een tijdje geen nieuwe sneakers had gekocht. Als je jezelf een doel geeft, of er iets tegenover sta ontspul je een stuk vlotter.

Je hebt tegenwoordig allerlei boeken over het 'ontspullen' en hoe je dat dan het beste kunt doen. Met handige tips en de hele filosofie die daar achter schuilt. Ik vind dat maar een gek iets, dan koop je iets om meer te weten te komen over hoe je juist met minder dingen overblijft. Uhmm, je hebt dan juist weer iets gekocht? Maar goed, natuurlijk kan het ook heel erg interessant zijn om een boek zoals 'Opgeruimd' te lezen. Ik zal liegen als ik niet eens heb overwogen om ook dit soort boeken aan te schaffen. Maar als je nadenkt gaat een boek zoals deze niet je hele wereld en leven veranderen. Door zelf kleine stapjes te nemen kom je er vanzelf ook wel. 

Ontspul-tips
Een verplaatsplek bestaat niet
Veel mensen ruimen niet op, maar verschuiven en verplaatsen. Ik heb me hier zelf ook super vaak schuldig aangemaakt. Dit is ook altijd hoe ik vroeger als kind opruimde, gewoon allemaal in een kast of la. Ziezo, opgeruimd staat netjes.. Of toch niet? Verplaatsen is dus ten strengste verboden. Opruimen betekent: afmaken en alles neerleggen op de plek van bestemming: ofwel de plank of kast waar het hoort, ofwel de vuilniszak. Daartussen is geen plek waar het kan liggen. En daarnaast maakt het ook geen verschil als je wilt minderen in spullen, aangezien je het dan alleen ergens anders opgeborgen hebt. Maar je het nog steeds wel in bezit hebt. 

Iemand anders blij maken
Er is een zinnetje dat je erg kan helpen tijdens het opruimen. Je kunt het eindeloos herhalen bij alle spullen in huis: ‘Is er iemand blijer mee dan ik nu ben?’ Zou je buurmeisje, je nicht of een collega die oude typemachine, je leren jasje of dat houten krukje niet veel leuker vinden? Zo ja, geef het dan weg. Zo nee, dan mag je het houden.

Maak er een spelletje of heuze challenge van
De Minimalism Game is een project waarbij je een maand lang elke dag spullen het huis uit doet, en elke dag een beetje meer. Op dag 1 één voorwerp, op dag 2 twee, en zo elke dag één voorwerp meer. Na 30 dagen heb je dan in totaal 465 voorwerpen het huis uit gedaan. Dit is helemaal niks voor mij, omdat ik dan uiteindelijk helemaal niet meer met mijn leven bezig ben en helemaal in het opruimen doorsla. Maar eens in de maand een paar tassen wegdoen kan iedereen goed handelen. Toch?

Je weet maar nooit
Veel mensen bewaren spullen voor je-weet-maar-nooit. Schoenendozen voor als je surprises wilt maken, versleten jeans voor als je ooit nog eens de gang gaat schilderen. Deze spullen kunnen weg, en je zult ze waarschijnlijk helemaal niet eens missen. Speelgoed voor als je ooit nog eens kleinkinderen krijgt. Tijdschriften met beautytips die je eigenlijk toch wel uit je hoofd weet of toch nooit gaat toepassen. Natuurlijk kunnen sommige dingen best handig zijn en altijd goed van pas komen. Die moet je dan natuurlijk bewaren. Maar een skippybal of van die duikflappers kunnen echt wel weg. 

Het gaat om het nu
‘No matter how things used to be, we cannot live in the past. The joy and excitement we feel here and now are more important,’ zegt diezelfde Japanse opruimgoeroe  Marie Kondo van die opruimboek-reeksen. Hoe vaak bewaren we iets niet omdat we het ooit leuk vonden, omdat we er ooit mee speelden, omdat we het ooit van iemand gekregen hebben. Inderdaad, het gaat om het nu. Niet om vroeger. Maar ook zeker niet om het verre, verre heden. Om maar weer 'm terug te koppelen om de je-weet-maar-nooit aankopen en spullen. Een voorraadje aanleggen en af en toe mooie nieuwe aankopen doen is veel fijner om te kunnen én mogen doen van jezelf is toch veel fijner dan alle kasten al vol hebben met hele oude items? Kan je alles niet kwijt, maar zijn het wel belangrijke spullen om te bewaren dan kun je natuurlijk altijd een opslagruimte huren.

Wil je vaker van dit soort artikelen lezen? En heb jij een goede opruimtip/ontspul?


7 opmerkingen

 1. Handige tips! Ik moet ook eens gaan ontspullen, voor de verhuizing die er aan zit te komen zal dat erg slim zijn. Zeker als ik snel ga beginnen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik moet ook echt alles gaan uitmesten..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goede tips! Het is hier ook alweer veel te lang geleden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijne blogpost om te lezen! Mijn tip, maak er een routine van. Zo ga ik altijd eens in de twee weken met een afvalzak het huis rond. Scheelt veel tijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Handige tips zoals deze zijn altijd welkom. Liefs, iris.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goede tips! Ik probeer regelmatig op te ruimen. Zo is binnenkort mijn kledingkast weer aan de beurt. Ik kijk ook altijd of ik anderen er een plezier mee kan doen voordat ik iets zomaar weggooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Handig artikel! Ik houd mijn kledingkast altijd goed bij qua inhoud, zodat het niet veel wordt. Wat ik een tijdje niet meer gedragen hebt gaat naar de kringloop of verkoop ik. Het overzicht houden in je wardrobe, op deze manier, is heel fijn :).

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een reactie achterlaat!