Beautykeuzes rondom dierproefvrije merken
vrijdag 29 juni 2018
Inmiddels alweer een aantal jaar geleden maakte ik de keuze om alle merken die niet  100% dierproefvrij waren voorgoed te schrappen. Dat was echter geen groot probleem, gelukkig is de beauty industrie zo ver dat allerlei geweldige merken al volledig dierproefvrij zijn. Toch ben ik steeds meer gaan twijfelen aan mijn weloverwogen keuze, en ben ik er achtergekomen dat de nog niet helemaal 100% dierproefvrije merken toch eigenlijk vaak te mooie producten hebben om volledig links te laten liggen. Dit gaat enorm tegen mij dierhart in, waardoor ik er graag een artikel over schrijf. Want hoe zit dat nou, wanneer is een merk 100% dierproefvrij of niet?

Allereerst, ik sta natuurlijk helemaal niet achter dierproeven voor cosmetica. Toch is het altijd een moeilijk discussiepunt. Neem nou medicijnen, heb je liever dat een persoon overlijdt aan een verkeerd geproduceerd medicijn dan een rat? Misschien klinkt het heel zwart wit, maar zo is het wel. Ik ben een ongelofelijke dierenliefhebber en zal nooit een hond, kat of wat dan ook pijn willen doen om welke reden dan ook. Misschien is het een erger dan het andere, maar dierenleed om een beautyproduct kan echt niet. Je weet vaak niet wat er allemaal gebeurt in laboratoria maar de verhalen die zo nu en dan naar buiten komen zijn afschuwelijk. Make-up wordt helaas vaak op dieren getest, om bijvoorbeeld te kijken hoe heftig of waterproof een mascara is. Dit wordt gedaan zodat wij mensen elke dag deze mascara op onze ogen kunnen smeren, zonder dat deze prikt of uitloopt. Ratten worden het meest hiervoor gebruikt. Ze kunnen snel handelingen aanleren en hun hersenen zijn groter dan die van muizen waardoor ze meer in detail bestudeerd kunnen worden en dus ook bij veel meer dingen van pas kunnen komen als testdiertjes. Ook al hebben ratten misschien niet hetzelfde knuffelgehalte als een puppy of kitten. Het zijn ook gewoon dieren die zich eigenlijk niet op de juiste manier kunnen verzetten. Ja, misschien bijten of krabben. Maar ja, is dat wel zo eerlijk? En daarnaast, stel dat een beestje dat zou doen. Betekent het dan dat ze er meteen mee stoppen en het weer een dier laten zijn?

Ik ben dan ook groot fan van merken zoals The Body Shop en Lush. Die houden allerlei grote acties om andere merken ook over de streep te trekken. The Body Shop heeft zelfs een petitie die je (online) kunt tekenen. Ik juich dit soort acties alleen maar toe. Toch zijn er geweldige merken zoals Mac Cosmetics, Maybelline en Clinique die wettelijk verplichte dierproeven doen. Dit is dus niet 100% dierproefvrij, waardoor ik jaren lang alles van deze merken links heb laten liggen. Als beauty addict én blogger kan dit best moeilijk zijn. Zo heb ik vaak producten van merken die ik ter review kon ontvangen de deur gewezen. Ik vind ook dat als je dan als blogger wel stikt in je merken moet zijn, en niet het ene merk om de dierproeven wel accepteert maar vervolgens de andere niet.

Gelukkig bestaat er sinds 13 maart 2013 een Europees verbod op dierproeven. Dit is fijn, maar zegt eigenlijk nog niks. Helaas betekent dit nog niet dat alle Europese make-up merken ook persé diervriendelijk zijn. Hier zit het verschil; een merk kan dan dierproefvrij zijn, maar dit hoeft niet te betekenen dat de producten géén ingrediënten bevatten die ergens anders wél op dieren zijn getest. Oftewel: het kan dus dierlijke ingrediënten (grondstoffen) bevatten die niet door hún zijn getest, maar die wel ergens anders getest zijn. Het bedrijf hoeft dan zelf de dierproeven uit te voeren, maar werken dan wel samen met bedrijven die dat wel doen, en dit noem ik dan niet diervriendelijk. Onder vegan make-up verstaan we producten die 100 % natuurlijk zijn en/of waarin géén dierlijke ingrediënten verwerkt zijn. Het kan ook zo zijn dat het product wat jij koopt dierproefvrij is, maar dat het bedrijf zelf veel andere producten verkoopt die niet dierproefvrij en/of diervriendelijk zijn. Ik heb daar dus jaren lang op gelet, maar zelfs toen kwam ik er achter dat merken in het buitenland soms dan alsnog aan dierproeven deden.  Dat is heel gek, het kan dus wel dierproefvrij in Europa zijn, maar daarbuiten niet. Dan heb je ook nog de merken die beweren dat ze het wel zijn, maar daarvan het nooit bevestigd is. Eigenlijk is het een groot geheimzinnig, donker gat. Je weet maar nooit wat er allemaal gebeurt. Ik ga daarom vanaf nu producten die in Europa wel dierproefvrij zijn, maar daarbuiten niet wél gebruiken. Misschien is dit heel tegenstrijdig en zal niet iedereen daar mee eens zijn, maar dit is een keuze die je voor jezelf moet maken. Make-up die dierproefvrij is is vanaf nu dan vooral een mega, mega groot pluspunt, maar niet meer een 'regel'. Ik wil producten gebruiken omdat ik ze erg fijn vind. Daarnaast blijf ik ook vooral de dierproefvrije merken gebruiken, en zal misschien 7% van het totaal plaatje dat niet zijn. Dit omdat er onwijs veel super goede, prachtige dierproefvrije merken zijn, ik heb echt een waslijst aan favoriete producten. En dat is alleen maar fijn! Ik heb inmiddels al een aantal producten op de wishlist staan die niet 100% dierproefvrij zijn, namelijk wat producten van MAC en nagellakjes van Essie.

(Excuses voor mijn gelnagels, het is inmiddels week drie en het begint wat los te laten)
Statement van MAC cosmetics:
Meer dan 20 jaar geleden waren wij een van de eerste bedrijven die een eind maakten aan dierproeven om zo de veiligheid van onze producten te waarborgen. We willen graag hierbij bevestigen dat onze toewijding om testen op dieren te stoppen onveranderd is gebleven. Onze producten zijn niet op dieren getest behalve wanneer dit absoluut verplicht is door de wet.We zetten ons in tot de universele acceptatie van diervriendelijke test methodes met het doel om dierproeven te elimineren. We blijven investeren in wetenschappelijk onderzoek om de acceptatie van diervriendelijke test methodes te bevorderen bij autoriteiten over de hele wereld.

Hoe kom je erachter of een cosmeticamerk of product echt over de hele wereld dierproefvrij is? Check of het ‘Leaping Bunny’ logo op de verpakking staat, dit logo komt van Cruelty Free International en is het enige betrouwbare wereldwijde dierproefvrije logo. Vertrouw niet blindelings op overige logo’s of konijntjes, want er zijn merken die dit gebruiken zonder dat ze een echte certificering hebben. Let dus heel goed op, of google het even. Vaak zijn over alle merken wel iets over dierproefvrij of niet online te vinden. 

Wat vind jij, dierproefvrij een pluspunt of echt een must?
7 opmerkingen:

 1. Wat goed dat je hier zo goed over na denkt! Ik gebruik zelf vooral dierproefvrij, maar als iets echt heel fijn is gebruik ik het vaak gewoon. Ik denk dat het boycotten een merk niet eens veel uitmaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk er hetzelfde over.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik snap het helemaal hoor, een merk als MAC is ook veel te fijn om te moeten missen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind dierproefvrij ook heel belangrijk. Helaas wordt het toch ook wel vaak verzwegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Knap hoor! Ik gebruik zelf ook gewoon alles wat ik fijn vind. Dat zijn 95% van de tijd gewoon dierproefvrije producten, maar af en toe glijd er eentje die dat niet is tussendoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is en blijft een moeilijk punt in de beautywereld. Zelf sta ik helemaal achter de dierproefvrije merken, en gebruik dan ook niks anders. Maar ik begrijp het wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat goed dat je zo bewust over dit onderwerp nadenkt! Het klopt niet helemaal wat je zegt trouwens; het Europese verbod staat dierproeven niet toe en dit geldt ook voor de ingrediënten. Deze ingrediënten mogen dus ook niet door een ander bedrijf getest zijn! Misschien wel goed nieuws, proefdiervrij is ook proefdiervrij :)

  Wat echter wel mogelijk is, is dat een merk producten verkoopt in bijvoorbeeld China, waar het verplicht is om cosmetica te (laten) testen door de overheid. China voert dan in feite tests uit op producten die in Europa al goedgekeurd zijn. Sommige mensen (waaronder ik) laten cosmetica van de merken die in China verkopen links liggen, omdat zij weten dat hun producten in China nogmaals getest worden.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een reactie achterlaat!

INSTAGRAM

Featured post

Slaaptips voor een betere nachtrust

Een goede nachtrust, een van de belangrijkste dingen om de volgende dag door te kunnen komen. Ondanks dat slapen echt een hobby van me is,...

© NIENKEHILBRANDS.NL