Mindset: Het maken van keuzes

woensdag 16 mei 2018

Vanaf het moment dat je geboren wordt, tot op de dag dat je sterft moet je allerlei keuzes maken. Hoe maak je keuzes en hoe kan je betere beslissingen nemen? Wanneer kan je beter onbewuste beslissingen nemen en wanneer bewust? Het zou altijd lastig blijven, natuurlijk kun je wel adviezen vragen aan de mensen om je heen, maar een keuze maak je voor jezelf. Keuzes maken doe je vanuit je hart. Je kunt het beste niet altijd alleen maar beslissen met je verstand, maar laat je ook leiden door je intuïtie. Ik moet zeggen dat het maken van keuzes mij zelf ook niet altijd even goed afgaat. Maar aangezien ik nog niet zo lang geleden wat dingen om gegooid heb, leek het me wel leuk om daar een artikel aan te wijden. Keuzes zijn er in allerlei groottes, allerlei variaties. Je kiest iedere dag, of je dat nu bewust doet of niet. Best interessant eigenlijk, hè?

*Afbeelding Shutterstock
Er zijn kleine keuzes; wat ga ik eten vandaag? Wat trek ik vandaag aan? En er zijn grote keuzes; wat wil ik bereiken in mijn leven? Wat voor werk wil ik doen? Iedere dag opnieuw maak je kleine en grote keuzes. Het leukste is dat we keuzes allemaal anders nemen. Van beroepskeuze, tot wat we aantrekken en wat we lekker vinden om te eten. Iets waarvoor jij graag zou kiezen kan een ander persoon helemaal niet graag willen doen. Ik vind het altijd super leuk en interessant om te zien dat iedereen zo verschillend is. De één vindt misschien dat je een verkeerde keuze hebt gemaakt, en de ander staat er helemaal achter. Als je heel erg jong bent bepaal je waarmee je wilt spelen, en als je wat ouder wordt beslis je hoe en op welke manier je heen wilt gaan. Het is misschien raar om te zeggen, maar binnen mijn familie zijn daar hele grote verschillen in. Als je gelovig bent houd je de begrafenis sober, geen bloemen, geen muziek en een mooie dienst in een kerk en daarna vind je je laatste rustplek in de grond. Sinds de begrafenis van mijn opa vorig jaar ben ik me meer bewust van het feit dat je zo kunt verschillen. Er is tijdens de dienst meerdere keren door mijn hoofd geschoten dat ik het zo nooit zou doen. Evenals ik heel veel dingen anders doe dan strenggelovige in mijn familie en leefomgeving. Soms voelt dit verkeerd, terwijl dat eigenlijk helemaal niet zo hoeft te zijn. Zelf zou ik heel graag dingen op een andere manier willen doen, waardoor ik dus andere keuzes zou maken dan andere familieleden, wat zo nu en dan best botst. Zo zou ik op mijn begrafenis meerdere prachtige rouwboeketten hebben staan en het een stuk persoonlijker willen maken op mijn 'laatste feestje'. Natuurlijk, ik ben nog jong en ben daar helemaal nog niet mee bezig. Toch vind ik het goed om over dit soort dingen al eens na te denken.

Toen ik inmiddels een half jaar geleden besloot om te stoppen met de opleiding en toch te kiezen voor iets wat veel beter bij mij past en goed aansluit bij wat ik nu doe leverde dat verschillende reacties op. Sommigen vonden het tof dat ik precies wist wat ik wilde, anderen verklaarden me voor gek. Je kunt het toch ook afmaken? Hoewel een diploma ook super goed kan zijn, besloot ik meteen af te haken omdat het me anders niks goeds opleverde. Terwijl ik het echt wel naar mijn zin had op de school en ik hele leuke mede-studenten had leren kennen. Tijdens het nemen van de beslissing had ik ineens enorme keuzestress. Ik werd een soort van overspoeld met informatie die ik allemaal moest overwegen om voor mij een goede keuze te kunnen maken. Gelukkig lieten mijn ouders me hier vrij in, ik werd niet gepusht en kon zelf mijn plus en min rijtjes in mijn hoofd maken. Kunnen kiezen is mooi, want door de keuzes die je maakt, onderscheid je je van anderen en bepaal je je eigen identiteit.

*In samenwerking met de Bloemist

Wanneer stond jij voor het laatst voor een moeilijke keuze?


4 opmerkingen

 1. Leuk dat je toch zo'n persoonlijke draai kunt geven aan een samenwerking, heel inspirerend om te lezen! Ik heb na de tentamens in september een belangrijke keuze om te maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Interessant artikel! Ik ben zestien dus zit in mijn examenjaar en dan komen er toch ineens wat heftige dilemas en keuzes om te overwegen op je pad. Spannend allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik slaap graag over dingen altijd een paar nachten, dan weet ik vaak echt of iets goed of minder uit zou pakken. Toch grappig dat het gezegde echt klopt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Marianne22 mei, 2018

  Interessant om te lezen! Als iets gevolgen heeft moet je inderdaad er eerst goed over na denken. Graag meer mindset artikelen!

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een reactie achterlaat!