Vijf redenen om van Koningsdag te houden

vrijdag 27 april 2018

Alle Nederlanders zal het niet ontgaan zijn maar het is vandaag koningsdag, voor de Belgen onder ons; dit is een Nederlands feest waarop we de verjaardag van onze koning vieren of eigenlijk een excuus voor veel Nederlanders om rommel te verkopen op straat, veel drank te drinken en gekke oranje kleding aan te doen. Om heel eerlijk te zijn heb ik een godsgruwelijk hekel aan Koningsdag. Ik weet niet precies waarom, maar ik vind dit zo'n niet logische en onnodige feestdag. Al dat gezuip en gekkigheid. Yes, I'm feeling granny.. Veel mensen kunnen zich de dag daarna het niet eens meer herinneren. Nog maar niet te beginnen over Koningsnacht. Ik zit daar gewoon niet echt op te wachten. Tóch kan deze dag best leuk zijn. Voor alle Koningsdag-haters zoals ik, hierbij een lijstje met dingen die je kunt doen om van deze dag te gaan houden, en als je er wel van houd zijn dit gewoon vijf dingen die leuk zijn om te doen op deze Koningsdag!

De leukste festivals bezoeken
Natuurlijk kun je gaan losgaan en feesten op de grootste festivals! Dit ligt niet helemaal in mijn straatje, op zijn tijd houd ik wel van een groot feestje. Maar op Koningsdag ben ik altijd in een andere vibe en heb ik daar niet zo'n zin in. Rondom Koningsdag zijn er ook veel feesten die georganiseerd worden. Niet alleen op de dag zelf kun je hiervoor op verschillende plekken terecht maar voor velen begint dit al op de avond daarvoor. De bekende Koningsnacht op 26 april. Op Koningsdag zelf zijn er verschillende festivals in Amsterdam en omstreden zoals bijvoorbeeld het Kingsday Festival en het Kingsland festival. Mocht dit helemaal jouw ding zijn, kan je je helemaal uitleven dit weekend.

Koningsdag op tv kijken
Ik ben niet zo van Koningsdag, maar vind het wel heel erg leuk om toch er iets van te zien. Mij in die rijen staan om een glimpje van het Koningshuis te zien, no way. Nooit! Maar om Koningsdag mee te krijgen en van het sfeertje te genieten hoef je echt niet perse de deur uit. Je kunt Koningsdag ook heel goed volgen op de tv. Je ziet het dan nog beter dan als je in de stad bent waar de Koning ook is. Wanneer je niet zo'n zin hebt in alle drukte en gezelligheid in de stad, kan ik mij goed voorstellen dat je liever niet naar buiten gaat op deze dag en dat je misschien wel het liefste hoopt dat deze dag snel voorbij gaat. Het is helemaal niet erg om te beslissen om thuis te blijven, dit heb ik zelf al meerdere keren gedaan, je zal echt niet de enige zijn die me-time inschakelt op een dag als deze. Je bent er dan toch een beetje bij.

Een goed moment om lekker op een terrasje neer te strijken
Geen dag is beter als deze om lekker een middagje op een terrasje te vertoeven. Gelukkig zijn de weersverwachtingen ook redelijk. Op Koningsdag heb je de kans dat de terrasjes helemaal vol zitten. Toch is het vaak wel de moeite waard om te proberen een plekje te bemachtigen. Vanaf een afstandje kun je dan kijken naar de mensenmassa, want het is meestal wel heel erg druk op Koningsdag en overal gebeurt wel wat. Heerlijk, mensen kijken! Daarnaast kun je op die manier even uitrusten van al dat heen en weer gewandel en genieten van het zonnetje. Vaak is er ook wel livemuziek op verschillende plekken en dat zorgt ook wel voor extra gezelligheid! Lekker met je gezicht in het zonnetje, drankje en een hapje erbij. Dit noem ik nou echt genieten met een grote G!

De rommelmarkt
Volgens mij is er in bijna elke stad/dorp wel vrijmarkt. Het komt niet vaak voor dat je gewoon je spulletjes mag verkopen op straat zonder dat hier allerlei regels aan vast zitten. Maar nu mag het wel!Als je veel oude spullen hebt liggen die je niet meer gebruikt, is dit wel echt een aanrader. Ik heb het een keer met mijn moeder en zus gedaan. Heel erg gezellig! Het enige nadeel is wel dat je heel vroeg moet opstaan omdat je een goed plekje moet bemachtigen. Zelf vind ik het leuker om de rommelmarkt af te struinen opzoek naar leuke vintage items. Zeker wanneer het lekker weer is en het water niet met bakken uit de hemel valt vind ik het heerlijk om door de stad te lopen en rond te kijken. Het is ook extra leuk als je specifiek op zoek bent naar dingen maar ook als je je laat verrassen door wat je tegen komt. Je kunt allerlei leuke dingen vinden voor kleine prijsjes en je komt op de een of andere manier altijd bekende tegen.

Activiteiten zoals de Kermis
Er zijn vaak ook allerlei andere dingen te doen op deze dag, die vaak georganiseerd zijn door de vereniging van jouw dorp/stad. Dit verschilt dus heel erg per woonplaats.  Er worden soms allerlei spellen en workshops georganiseerd en in sommige steden en dorpen is er een Kermis. Een super leuke activiteit voor kinderen, maar zeker niet minder leuk voor volwassene! Natuurlijk kun je ook zelf iets leuks bedenken om te gaan doen, maar gebruik maken van een georganiseerd event is véél makkelijker. ;) Ik vind de Kermis altijd super leuk, en daarnaast zijn de foodcorners ook altijd een ding an sich.

Wat ga jij deze Koningsdag doen?

5 opmerkingen

 1. Ik heb het ook niet echt gevierd, moest werken. Maar dat was helemaal niet zo erg!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zelf lig ik nog met mijn kater in bed, wat een dag/nacht.. Altijd weer spijt achteraf!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ga zelf altijd de markten af, en ga op bezoek bij wat vrienden. Zelf ben ik ook niet een mega voorstander van Koningsdag.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik moest gewoon werken, maar ben daarna wel lekker de stad in gegaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb een heerlijke Koningsdag gehad. Gezellig met vrienden wat drinken en daarna nog even uit.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een reactie achterlaat!