Do's and Don'ts bij het uitzoeken van een bril

donderdag 15 maart 2018


Het is alweer inmiddels twee jaar geleden dat ik aan het dragen van brillen begon. Mijn ogen waren me meteen eeuwig dankbaar. Zonder dat ik het zelf doorhad dat ik zo'n beetje zo blind als een mol was, ging er voor mij een hele wereld open toen ik eenmaal aan de brillen begon. En ja, je moet met een hele hoop rekening houden als je een bril gaat uitzoeken. Het leek me wel eens tijd om er een artikel aan te wijden, en daarnaast mijn drie meest gedragen brillen te showen. Inmiddels ben ik 'het brillenmeisje' en kan ik niet meer zonder!
Check je zorgverzekering
First things first. Check ook goed of je zorgverzekering een bril dekt of niet. Als je dit uitgepluist hebt, kan je dat best veel geld schelen! Zeker zoals nu in het eerste kwartaal van het jaar is het best verstandig daar even naar te kijken. Misschien mag jij in dit kalenderjaar nog een nieuwe bril uitzoeken? Zelf koop ik vaak mijn brillen online, ik heb alleen mijn eerste bril in een winkel aangeschaft. Online zijn brillen vaak veel goedkoper omdat ze niet zoveel geld stoppen in het maken van promotie, verschillende fabrieken en verzending. Het kan dan vaak twee weken duren voor de bril bezorgd word, maar het is echt veel goedkoper en staat gelijk aan kwaliteit. Ik heb zelf ervaringen met het bestellen van Polette en Charlie Temple. Mocht je overwegen om daar een bril te bestellen, raad ik dat zeker aan.

Brilstylist
Bij sommige brillenwinkels is (af en toe) een stylist aanwezig die je kosteloos kan adviseren. Vaak zijn er mensen aanwezig die veel over brillen en de merken weten. Ze kunnen dan veel tips geven bij het kiezen van een nieuw montuur. Misschien is het voor jou ook handig om te checken of bij een bepaalde brillenwinkel een styliste werkt, zodat je er niet in je eentje voorstaat om na te denken hoe of wat. De gesprekken die je dan hebt, kunnen best heel erg leuk zijn. Je kent je eigen gezicht natuurlijk het beste, maar het kan echt geen kwaad om een ander om hulp of een mening te vragen.

Vorm van het gezicht
Kijk goed naar de vorm van je gezicht. Het schijnt zo te zijn dat mensen met een ovaalvormig gezicht de meeste brillen wel goed passen. Dan heb je dus geluk! Alleen te kleine ronde brilletjes of monturen die te groot zijn aan de zijkant, passen niet goed bij een ovaalvormig gezicht.

 • Rond gezicht
Als je een rond gezicht hebt, dan pas een rechthoekig model het beste. Maar ook een breder montuur zou goed kunnen staan. Dunne en ronde monturen zijn niet zo mooi bij ronde gezichten. 

 • Driehoekig/hartvormig
Heb je een driehoekig of hartvormig gezicht? Dan past een ovaal of gerond montuur het beste. Te kleine monturen zijn dan meestal niet zo mooi. 

 • Smal/rechthoekig
Bij een smal of rechthoekig gezicht past een montuur met een brede brug (bovenstuk montuur) en lage oorstukken erg goed. Ook een ovaal montuur staat dan vaak erg mooi. Te kleine brillen passen niet zo goed, maar brillen zonder montuur staan bij de meeste mensen meestal wel weer mooi.

 • Vierkant gezicht
Als je vierkant gezicht hebt, dan passen ronde, niet al te kleine monturen erg mooi. Kleinere brillen met een hoekige onderkant staan niet mooi, omdat die de vierkante vorm van je gezicht benadrukken.

Wenkbrauwen & wimpers
Kijk goed naar je wenkbrauwen. Als je wenkbrauwen te veel boven je montuur uitkomen, is dat niet zo erg mooi, maar ze moeten ook niet te ver onder je montuur vallen. Het mooiste is, als je 'wenkies' ongeveer samenvallen met de bovenste rand van het montuur. Je wenkbrauwen moeten natuurlijk wel goed zichtbaar blijven. Anders is het zonde van al die moeite die je doet om ze fleeky te houden. Mijn wimpers zijn erg lang, en door de stand van mijn ogen komen ze soms tegen het glas aan van sommige monturen. Dat is niet fijn. Als je in een winkel opzoek gaat naar een bril, kun je ze het beste even opzetten en wat heen en weer knipperen. Dan voel je het al snel of dit goed zit of niet!

Kleur montuur
Ik hou enorm van die zachte tinten monturen. Dat lichtbruin/oudroze-achtig, mijn meest gedragen bril is wat ovaler en heeft gouden metalen details en een oudroze/babyroze kleur. Hoewel ik zwart prachtig vind, is dat voor mij ook eigenlijk niet de kleur, omdat het in mijn gezicht vrij hard staat en ik er weer heel bleek van word. Bruin is de perfecte kleur voor een eerste bril, dat is dan precies de middenboot. Met bruin zit je altijd wel goed. Dat staat iedereen, zonder te hard of te flets over te komen. Het is goed om te kijken naar de kleuren die bij je passen. Over het algemeen is het zo dat het goed is om te weten of je een warm kleurtype of een koel kleurtype bent. Heb je echt een donkere huid, dan ben je een mazzelaar, want dan passen de meeste kleuren bij jou. Op een kleur montuur na die overeenkomt met je huidskleur na dan.

 • Warme types
Warme types hebben meestal een huid met een gelige ondertoon en de natuurlijke haarkleur is over het algemeen goudbruin, goudblond, rood, koperkleurig, aubergine of kastanje. De monturen die bij warme types passen zijn goud, bruin, koper en andere warme kleuren zoals geel en oranje.

 • Koele types
Koele kleurtypes hebben een huid met een roze, rode of blauwe ondertoon. De eigen haarkleur van koele types is vaak zwart, asblond, asbruin of zilvergrijs. Zilveren, roze, zwarte, blauw(grijze), zilver(grijze) en andere monturen met een blauwe ondertoon staan dan het best.

Comfortabel
Het spreekt natuurlijk voor zich, maar toch is het soms wel handig om een bril even wat langer op te zetten bij het uitkiezen. Soms blijkt na een minuut of drie dat het toch niet zo lekker zit bij je oren of op je neus. Een bril moet wel lekker zitten natuurlijk. Hier kom je vaak pas (te) laat achter, ik heb bepaalde monturen die na een of twee uur echt onwijs veel pijn gaan doen achter de oren. Dit is mega irritant en wil je dus écht voorkomen.

Naast comfortabel zitten, is het ook goed om een montuur te kiezen waar je je comfortabel bij voelt en dat niet te ver uit je comfortzone ligt. Het is echt super leuk om verschillende stylen te proberen en een beetje te proberen wat leuk staat. Een gekker kleurtje, een opvallender montuur of speciale details. Uiteindelijk moet het wel bij je passen, want een bril is echt wel wat meer dan een kledingstuk. Een bril zegt ook echt wel wat over je identiteit. Je montuur moet dus wel jij zijn.

Mijn drie meest gedragen brillen
Dit is trouwens helemaal geen gesponsorde/advertorial-artikel, ik schreef dit puur om tips te delen en meteen ook mijn favoriete, meest gedragen brillen te laten zien. Op dit moment heb ik maar liefst twaalf brillen op sterkte en slechts één zonnebril op sterkte. De een draag ik natuurlijk vaker dan de andere. Nu moet ik wel eerlijk zeggen dat ik een paar brillen uit heb mogen zoeken doordat ik een persaccount bij Polette had, daarnaast heb ik ook zeker er een aantal van mijn eigen centjes gekocht. Ik vind het heerlijk om te kunnen afwisselen. Ik sta bekend als het brillenmeisje. Inmiddels is iedereen om mij heen de tel kwijt geraakt. Ik vind het net zoals spijkerbroeken, daar draag je er ook niet één elke dag van. Ik vind het heerlijk om af te wisselen en ze af te stemmen bij mijn kledingoutfit. Noem me gek, ik vind het enorm leuk om mijn gezicht elke keer zo wat verandering te geven. Het is toch echt een soort accessoire. Grappig genoeg zijn deze drie monturen alle drie van Polette. Ik vind deze brillen een geweldige prijs-kwaliteitverhouding hebben. Ik draag de gehele dag een bril, tot het moment dat ik met mijn beide benen in bed stap heb ik een bril op mijn neus zitten. Ik vind het daarom erg belangrijk dat ze lekker zitten en er mooi uitzien. Mijn pareltjes in mijn brillencollectie! Dit zijn ze alle drie dus op een rij van beneden naar boven: Dean View Silver, Reese Pink & Grazie Mille. Ik draag ze met erg veel plezier op dagelijkse basis!

Ben jij een brildrager?

13 opmerkingen

 1. Ik mag toevallig dit jaar een nieuwe bril uitzoeken haha! Ik ga deze tips zeker meenemen, wist niet dat je met zoveel dingen nog rekening moest houden haha

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anne-Marie16 maart, 2018

  Mooie foto's! Ik draag zelf geen brillen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een super handige tips. Ik draag al bijna 25(!) jaar brillen. Ik wil ook wel weer eens een nieuwe! Ik ga Charlie Temple proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben erg benieuwd naar de brillen van Polette! Ik ga eens kijken op de webshop.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Polette is top! Heb er zelf één bril van.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik draag zelf geen brillen, maar ben soms wel jaloers door alle leuke monturen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik wil ook weer eens een nieuwe bril! Draag al zo'n vier jaar dezelfde.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Reese pink is echt een super tof montuur!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hele mooie brillen, wat leuk dat je een pers-account bij Polette had.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind vooral het ronde zilveren montuur erg tof! Staat je vast erg mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooie blogfoto's en super handige tips.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een reactie achterlaat!