Kletsartikel: Mijn liefde voor fotografie

donderdag 18 januari 2018

Ik weet nog dat ik als klein kind het geweldig vond om met mijn moeders cameratoestelletje bezig te zijn. Foto's maken, bewerken en het hele op- en afbouwproces van mijn 'fotostudio'. Het was zo amateuristisch als het maar wezen kon, maar ik vond het helemaal geweldig om die compactcamera te ontdekken en er mee te spelen. Ik begon met bloggen, kocht softboxen, een spiegelreflex en probeerde mezelf te ontwikkelen. Vanaf daar werd het eigenlijk alleen maar leuker om te doen. Fotograferen werd echt een hobby.

Ik ben geen 'goede voornemens persoon' maar mezelf doelen stellen voor een periode werkt altijd goed, vooral de periode van een jaar vind ik erg fijn. 365 dagen om jezelf te kunnen ontwikkelen en kan kijken wat voor jou het beste werkt. Zo werk je aan jezelf, probeer je dingen na te jagen en kun je aan het einde van een jaar terugkijken op wat je gedaan hebt en of je vooruitgang hebt geboekt. Ik ben geen meid met échte uitspringende hobby's. Ik kan mezelf bijvoorbeeld instant netflix levensgenieter noemen, maar daarmee heb je nog geen bijzondere hobby om het op te noemen in je 'hobby-lijstje'.  Het fotograferen vond ik in het begin wel leuk, maar het was gewoon alles behalve professioneel. Nog steeds trouwens niet, maar ik heb al een hele vooruitgang geboekt als ik kijk naar de middelen die ik nu gebruik en hoe ik me steeds meer interesseer in flat lays. 

Gek genoeg ben ik meestal trotser op mijn instagramkiekjes dan mijn blogfoto's. Dit omdat de foto's op een mobiel veel gemakkelijker zijn te maken en te bewerken, terwijl bij het fotograferen van producten er veel meer dingen komen kijken. Zo kan een instagram foto'tje veel sneller geschoten worden. Maar productfotografie is een proces waarbij ook wel veel frustraties langskomen. Staat eindelijk alles klaar, statief, camera, de instellingen, flat lay en belichting met softboxen, is er weer een vervelende zon of juist dikke donkere wolk opgedoken. Het bewerken van foto's is ook iets waarvan cursussen niet overbodig zijn. Té warme beelden of juist een hele gekke koele, blauwe gloed. In de winter is het grauw en zie je dat echt terug in de afbeeldingen. Soms, als ik dan eenmaal oké foto's heb geschoten, kraak ik ze in mijn hoofd helemaal af. Als je geïnteresseerd bent in fotografie kun je doorslaan in een perfectionistische zeikerd en is het eigenlijk nooit goed genoeg. Dat is zo jammer! Het gaat namelijk niet alleen om het perfecte plaatje gemaakt met super dure apparatuur, maar om de boodschap die je ermee wilt overbrengen. 

Vooral in de vakanties vind ik het erg leuk om op pad te gaan en foto's te schieten. In de zomer kan het op de vroege ochtend zo mooi zijn dat ik het ene na het andere prachtige plaatje vastleg. Bloemen, bomen, straatjes, eten, kleding. In de herfst is het bos een prachtige plek om kiekjes te schieten en schijnt de zon vaak ook nog zo nu en dan. Maar in de winter vind ik het vaak erg tegenvallen. Geen mooie belichting en een gekke ondertoon. Daglicht is toch altijd mooier dan softboxen. De natuur is kil en kaal. Het hoeft niet perse op een hele toffe buitenlandse locatie te zijn, maar het mooie Nederland heeft ook veel te bieden. Misschien is het leuk om eens een artikel te maken met foto's waar ik het meest trots op ben. Op mijn nieuwe laptop staan nog niet heel veel foto's, maar ik kan ook nog wat oudere foto's importeren om mijn fotografiegroei te laten zien.

Het aankomende jaar ga ik me meer focussen op fotografie. Op dit moment stop ik veel meer tijd in het schrijven van blogposts dan de bijbehorende foto's. Tekst is super belangrijk, maar de foto's vallen veel meer op. Het geeft meteen een eerste indruk van je blog en/of de producten die je reviewed. Ik wil er eigenlijk nog een softbox bij gaan kopen, en misschien wat gaan investeren in nieuwe lenzen voor bij mijn spiegelreflexcamera. Ik heb nu de 18-55mm lens, een hele fijne lens die prima foto's kan maken, maar het is soms even kloten om het mooi te krijgen. Het is allemaal niet mega scherp in beeld, maar focust zich vooral op bepaalde delen. Het lijkt me leuk om een lens te hebben die de achtergrond heel mooi wazig maakt, en eentje waarmee het hele beeld haarscherp wordt. Straks als alle bloempjes weer gaan bloeien en de zon zich weer laat zien, ben ik van plan om vaker in de weer met mijn camera te gaan. Gewoon kijken wat ik tegenkom. Alleen daarom mis ik al de zomer.

Heb jij eigenlijk een hobby?

2 opmerkingen

  1. Wat leuk dat je je wat meer gaat richten op fotografie! Mijn hobby is toch echt bloggen en daar is fotografie wel een klein onderdeel in. Leuk geschreven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In de winter vind ik het ook niks om foto's te maken, tenzij er een dikke pak sneeuw ligt of dat er mooie ijsbloemen tegen de ramen aan zitten. Maar leuk dat je fotografie ook leuk vind om te doen!
    Ik heb bij de fotovakschool een basisopleiding gedaan waar ik veel heb geleerd over fotografie (en het bewerken van de foto's). Alleen door persoonlijke omstandigheden kom ik nu gewoon niet aan m'n fotografie en het bewerken ervan toe.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een reactie achterlaat!