Goede vs slechte ingrediënten in lippenbalsems

woensdag 20 december 2017

Lippenbalsem, het is weer winter dus iedereen smeert weer massaal allerlei lippenbalsems. Maar in veel lippenbalsems komen gevaarlijke stoffen voor, zo bleek uit verschillende tests van de consumentenbond. Bij producten van bekende merken zoals Labello, Blistex, Eucerin en Vaseline zijn toen mogelijke kankerverwekkende stoffen aangetroffen. Shocking! Daarom leek het mij een goed idee om de ingrediënten even onder een loep te leggen. Dat kan toch geen kwaad? Ik heb mijn research gedaan en allerlei ingrediënten en merken onder de loep gelegd. Zodat we met een gerust hart gewoon deze winter onze lippen kunnen verzorgen.

Nu de mutsen, sjaals en wanten van zolder gehaald zijn en we in de ochtend de ruiten van de auto's moeten krabben, grijpen we massaal naar de lippenbalsem. Dit is jammer genoeg niet altijd even verstandig. Je kan zo maar veranderen in een lipbalm addict. Kijk eens kritisch naar de ingrediënten van het product dat je gebruikt. Bepaalde stoffen in balsems irriteren de kwetsbare huid van de mond, waardoor je nooit van die droge, gebarsten lippen afkomt. Die irritatie heb je meestal zelf niet eens door; je hebt alleen het gevoel dat je moet blijven smeren. Je kent er vast wel een, iemand die om het uur de lippen van een kilo lippenbalsem voorziet. Uiteindelijk raar je er ook zo gewend aan, en is het ontpopt tot een heuse verslaving. Naast dit feit, zou je verwachten dat het verder geen kwaad kan om enthousiast met je stickie lippenbalsem aan de gang te zijn. Toch?

Goede ingrediënten
Nummer één is toch wel plantaardige oliën, dit zijn vaak ook de meest voedende ingrediënten. Veel gebruikte voedende ingrediënten in natuurlijke lippenbalsems zijn bijvoorbeeld kokosolie, jojoba olie en bijenwas. Je kunt bijvoorbeeld ook proberen om gewoon alleen kokosolie te gebruiken. Dit is geurloos en kleurloos, super basic maar voed en hydrateert als een malle. Maar ook ingrediënten zoals: petrolatum, wax (bv. jojoba of carnauba), butter (bv. shea of cocoa), ceramiden, niacinamide, dimethicone, lanolin (tenzij je allergisch bent voor wolvet), glycerin, panthenol en hyaluronic acid zijn top ingrediënten om in je lippenbalsem terug te vinden.

'Gevaarlijke' ingrediënten
Blijkbaar is dit niet het geval. In september 2017 kwam lippenbalsem negatief in het nieuws via verschillende kanalen zoals de kranten, diverse websites en social media. Schadelijke lippenbalsem werd veelbesproken. Een onderzoek van de Consumentenbond onderzocht 21 soorten lippenbalsems, die bekeken en beoordeeld werden op de aanwezigheid van minerale oliën met Mineral Oil Saturated Hydrocarbons (MOSH) en Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons (MOAH). Deze twee stoffen zijn hoogstwaarschijnlijk schadelijk voor de gezondheid. Helaas bleken minerale oliën met deze twee schadelijke stoffen in maar liefst 15 van de 21 lippenbalsems aanwezig te zijn, waardoor ze ook niet aangeraden worden om te kopen. In deze groep zitten ook veel verkochte merken zoals Labello, Blistex en Vaseline. Dit kwam voor velen als een shock! Die vertrouwde vriend in bare weersomstandigheden is toch niet zo te vertrouwen.

Veel lippenbalsems bevatten minerale oliën, welke ervoor zorgen dat je lippen zacht aanvoelen na het aanbrengen. Via lippenbalsem (maar ook lippenstift) komen minerale oliën op een simpele manier via de mond het lichaam binnen. Deze minerale oliën niet gezond. Volgens de Nederlandse Consumentenbond krijgt iemand bij veelvuldig gebruik op jaarbasis zo’n 20 gram lippenstift, of – balsem binnen. Dit staat gelijk aan 4 lippenbalsems/stiften. MOAH is hoogstwaarschijnlijk kankerverwekkend en hoopt zich in het lichaam op in het vetweefsel, lever, milt en lymfeklieren. De effecten van het ophopen van de grote hoeveelheden MOSH zijn nog niet duidelijk maar mogelijk kunnen er hierdoor gezwellen vormen. Jakkes! Dat willen we natuurlijk niet van ons smeergedrag. 

Lippenbalsems die de slechte ingrediënten wel bevatten
Blistex, Labello Original en Sun Protect, Eucerin Lip Active, Aptonia, Avene cold cream, Bebe, Neutrogena,Vaseline Original, Yves Rocher Macadamia, Maybelline Babylips, La Roche-Posay Nutritic, Vichy Aqualia Thermal, Louis Widmer lippenverzorging UV, Carmex, La Petit Marseillais nutrition.

Zo zijn op dit moment de volgende lippenbalsems safe om te smeren
Weleda Everon, Lavera, Hema, Clinique (Chubby Stick's), EOS, Rituals, Lidl, Dr. Hauschka, The Body Shop, Dr. Organic, Claudalie lip conditioner & Nuxe.

Verschillende benamingen
Gelukkig kun je er via uitgebreid googlen wél achter komen wat wel veilig is, en heb ik twee lijstjes kunnen opzetten. De ene lijst bestaat uit goede lippenbalsems die je kunt gebruiken zonder dat je jezelf bloot geeft aan de slechte ingrediënten. Dit zijn enkel voorbeelden, dit is waarschijnlijk niet een gehele lijst. Mocht je twijfelen, kijk dan goed de ingrediëntenlijst na en google zo nodig wat ingrediënten na. Minerale oliën kunnen onder een andere naam voorkomen op ingrediëntenlijsten. Mineral oil/ Minerale olie, Cera microcristalline, Ceresin, (Hydrogenated) Microcrystaine wax, (Hydrogenated) Polyisobutene, Ozokerite, Paraffinum (liquidum)/ Paraffine, Petrolatum/Petroleum, Polyethylene/Polyethyleen, Polybutene/Polybuteen.

De meningen waren erg verdeeld, de een schrikt zich rot en gooit alle 'slechte' lippenbalsems meteen in de prullenbak en de ander boeit het niet zo. Het is natuurlijk niet zo'n dat je per jaar dertig labello lippenbalsems zit weg te eten. Maar, ik zelf vind dat je dit soort ingrediënten maar gewoon beter kunt verwijden om de mogelijke gevolgen te voorkomen. Nu ben ik eigenlijk wel benieuwd, wat vind jij van deze kwestie?

Beter voorkomen, of er gewoon lak aan hebben?

1 opmerking

  1. Oh wat een fijn artikel om dit te lezen! Ik gebruik momenteel zelf EOS en Kiehls lipbalsems.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een reactie achterlaat!